De Agile Project Facilitator als spilfiguur binnen digitale projecten

codrigo agile project facilitators
auteur

Luca Filippone

gepubliceerd

07/04/2021

DelenReading Time: 3 minutes

Het is een kunst om een helicopterview te behouden over een digitaal project waaraan verschillende partijen werken. Daarenboven is het niet evident om zo’n project op een agile manier end-to-end te realiseren. Organisaties hebben vaak geen profielen die deze taak op zich kunnen of willen nemen. De governance die komt kijken bij het opleveren van een grootschalig digitaal project wordt vaak aanzien als kafkaiaans. Maar is het allemaal zo moeilijk als het lijkt?

Wanneer spreek je van een complex project? Vaak herken je deze projecten aan de onzekerheid die heerst over wat er moet gerealiseerd worden en hoe dit moet gebeuren. In dit type projecten komt de agile manier van werken het meest van pas. Deze zorgt voor een rigide structuur waarin feedbackloops the key to success vormen. Door het team te laten samenwerken binnen deze structuur, wordt een ‘complex’ project opeens overzichtelijk en behapbaar. 

Agile werken is geen onemanshow 

Daarom zijn wij ervan overtuigd dat een project, hoe complex het ook mag zijn, succesvol gerealiseerd kan worden door in te zetten op de performance van het ganse team. Zowel op het vlak van expertise als samenwerking. Op die manier tilt iedereen elkaar naar een hoger niveau en kan een project opgeleverd worden dankzij vlekkeloos teamwork.

Bubbel doorprikt 

Helaas is een team net zo sterk als de zwakste schakel in de ketting. En bij grotere digitale projecten is die ketting zeer lang. Dat wil zeggen dat de machine meer kans heeft om vast te lopen wanneer verantwoordelijkheden niet naar behoren worden opgenomen, bijvoorbeeld: 

  • Een Product Owner neemt geen eenduidige beslissing over de visie die hij heeft over het eindproduct. 
  • Een Proxy Product Owner creëert user stories zonder duidelijke structuur of acceptatie criteria.

Hoe vermijd je dergelijke probleemsituaties? Moet een Scrum Master dit niet in goede banen leiden? Het antwoord is ‘neen’. Een Scrum Master is niet verantwoordelijk voor de uitvoering, maar coacht het team op het gebied van werkwijzen en regels binnen het agile framework. Bovendien heeft hij of zij (meestal) niet de skillset om als mentor op te treden voor een andere rol binnen het team en is het zeker niet de bedoeling om uiteindelijk aanzien te worden als trekker van het project. 

Agile Project Facilitator to the rescue

Uit de cijfers, de vooruitgang en de frustratie van het team blijkt snel of een agile manier efficiënt wordt toegepast. Omdat we vaak in aanraking komen met het tegendeel, bedacht Codrigo een concrete oplossing. We willen namelijk het potentieel binnen een organisatie ontketenen door middel van een Agile Project Facilitator.

Dit functieprofiel vind je niet terug in de Scrum Guide. Het is een aanvullende, pragmatische functie die impact garandeert binnen Agile projecten en de skills bezit om uit eigen ervaring als mentor op te treden voor verschillende rollen binnen het team.

Onze Agile Project Facilitators hebben immers een brede inhoudelijke kennis van verschillende functies binnen een agile team (zoals Scrum Master of (Proxy) Product Owner/Lifecycle Expert) en ze specialiseren zich tevens in 1 of meerdere van deze rollen. De Agile Project Facilitator brengt dus kennis in het team als generalist én als expert.

Dankzij de ervaring die dit profiel heeft met agile projecten, kan hij of zij het digitaal project op rails zetten door de schakels binnen het team op elkaar af te stemmen. Het doel van de Agile Project Facilitator is om de machine soepel te laten draaien, om nadien een versnelling hoger te schakelen naar een efficiënte samenwerking.

Impact creëren met kennis van zaken 

Het is zeker onze bedoeling niet om een eigen invulling te geven aan een agile framework, maar wel om projecten uit het slop te halen en impact te creëren.
Vanuit onze ervaring kan dit enkel door expertise te bundelen, ownership te nemen, en dat doen we dan ook met onze Agile Project Facilitators.

Ben jij iemand die als spilfiguur wil optreden binnen digitale projecten? Bekijk dan onze vacatures en laat zeker van je horen. Voor je het weet kan ook jij impact creëren op een van onze projecten.

Interesse in onze aanpak?

Contacteer ons

Wil je deel uitmaken van ons team?