Levenslang leren als basisfilosofie

auteur

Jeroen Nollet

gepubliceerd

05/01/2022

DelenReading Time: 4 minutes

In de digitale wereld van vandaag dringen de veranderingen zich aan een snel tempo op. Stilstaan is achteruitgaan. Daarom is het belangrijk om af en toe even uit de dagelijkse “rat race’ te stappen en te investeren in tijd voor jezelf en jouw toekomst.

Tijdens de lockdownperiode vorig jaar heb ik de gewonnen tijd die ik niet moest spenderen aan woon-werk ingeruild voor zelfstudie. Ik wilde het Scrum framework graag nog beter leren begrijpen en begon me hier dus in te verdiepen.

Uiteindelijk heb ik hier maar liefst 11 certificeringen aan overgehouden. Het hoogtepunt van dit 10-maand durende traject was het slagen op het PSM III examen (hierover kan je meer lezen in mijn eerdere blog). Maar dat certificaat kwam er niet zonder slag of stoot.

Na een voorbereiding van zeven maanden besloot ik om een eerste poging te wagen. Toen ik te horen kreeg dat ik niet geslaagd was begon ik te twijfelen aan mezelf en aan mijn motivatie. Was al die voorbereiding dan echt voor niets geweest?

Onverwachte levenslessen

Ik besliste om door te zetten. Gelukkig maar. Want achteraf gezien begon op dat moment mijn ‘echte leertraject’. Wat bedoel ik daar precies mee? Dat licht ik graag verder toe in deze blog.

Kennis vermenigvuldigd

Vrijwel alle nieuwe dingen die ik geleerd heb kon ik rechtstreeks toepassen op mijn huidig project. Dit zorgde ervoor dat ik in een vrij korte tijdspanne plots met een hele andere blik keek naar wat er gaande was bij de klant.

Begin dus bij het besef dat je nooit alles kan weten binnen jouw vakgebied. De wereld is te complex geworden om alles te weten. Het loont dus zeker om af en toe te investeren in een boek of een cursus en zo tot nieuwe inzichten te komen.

Al die kennis zal je onmiddellijk ter beschikking hebben in jouw huidige job en gaat dus niet verloren. Stel dat je sommige dingen nog niet direct kan gebruiken in jouw huidige context, dan neem je die ervaring gewoon mee en kan je er beroep op doen wanneer het wel relevant wordt.

Zelfkennis verdriedubbeld

Ondertussen heb ik ook een vrij goed idee van mijn sterktes, maar ook van mijn werkpunten.

Het is belangrijk om te weten wat jouw sterke punten zijn. Die kan je vervolgens beginnen uitspelen door er meer op te concentreren en bijgevolg een soort van momentum te creëren.

Het identificeren van werkpunten is ook heel interessant. Door hier een beter zicht op te krijgen heb je voor jezelf een idee waar je in de toekomst eventueel nog tijd in kan investeren.

Empathie is een tool

Verder heb ik ook geleerd hoe ik moet omgaan met andere meningen. Het is niet omdat iemands mening haaks op de jouwe staat, dat één van beide per definitie fout is.

Zoek eerst naar jullie gemeenschappelijk doel (het oplossen van een bepaald probleem) en probeer vervolgens tot een vorm van consensus te komen waar beide partijen zich in kunnen vinden.

In die complexe wereld van vandaag is het ook niet altijd even eenduidig wie de ‘juiste’ en wie de ‘foute’ mening heeft. Het leren omgaan met alternatieve meningen is heel belangrijk. Vaak kom je tijdens opleidingen in aanraking met mensen die een andere visie op het onderwerp hebben.

Durf met hen in gesprek te gaan, maar niet om hen te overtuigen van jouw mening. Probeer om hen te benaderen met een open visie en te begrijpen waarom hun mening zodanig verschilt van die van jou.

Zelfzekerheid en geloofwaardigheid

Door al die extra bagage die ik nu meeneem kan ik een heel stuk meer context geven als ik mijn verhaal vertel aan een klant. Ik kan beter aantonen waar ik denk dat er optimalisaties kunnen gebeuren, en vooral waarom, en voel me dus meer zelfzeker dan vroeger.

Ik merk ook dat er actiever naar mij geluisterd wordt. Het feit dat ik die extra context kan schetsen zorgt ervoor dat klanten meer interesse tonen in wat ik te zeggen heb. Ook dit geeft me wederom meer zelfzekerheid in mijn job.

Ik ben er zeker van dat jij dit gevoel ook kan ervaren als je zelf meer context kan geven aan jouw verhaal.

Agile Masterclasses

Binnen ons Bewire ecosysteem ben ik gestart met het geven van Agile Masterclasses. De insteek is om de deelnemers van zo’n Masterclass op één dag voor te bereiden op een eerste examen van scrum.org.

Voor mij persoonlijk heel fijn om af en toe uit de dagelijkse routine van mijn rol als Scrum Master te stappen en om terug te gaan naar de basis. De theorie. Dit houdt me ook met mijn voeten op de grond waardoor ik vaker terug kan grijpen naar wat het eigenlijke einddoel zou moeten zijn.

Een ander voordeel is dat ik continu bijleer hoe ik theoretische inhoud kan overbrengen naar een groep mensen. Ga die uitdaging niet uit de weg en probeer het zelf eens. Leer van de reacties die je krijgt om het een volgende keer misschien wat anders aan te pakken. Op termijn word je misschien een echte mentor van jouw collega’s?

Geduld

Tot slot: heb geduld. Soms heb je eens tegenslag en loopt het allemaal niet zo vlot als dat je zelf wil. Neem dan even een stap terug en bekijk alles even van een afstand. Bekijk hoe je je verder wil gaan, maak een plan en begin van daar opnieuw.

Mijn leertraject om het PSM III examen te halen werd ook op de proef gesteld toen ik niet van de eerste keer geslaagd was voor het examen. Ik heb toen zelf ook twijfels gehad of ik dat certificaat echt wel wilde, of dat het enkel deed om mijn ego te strelen.

Slot

Het loont dus zeker en vast de moeite om af en toe eens wat tijd te nemen voor jezelf en te investeren in kennisopbouw.

Ook al zie je niet meteen de meerwaarde van een boek, cursus of examen, het is geen verloren tijd om af en toe eens die sprong in het onbekende te wagen. Wie weet beland je dan net zoals ik in een cirkel van permanent bijleren waar je op lange termijn nog steeds de vruchten van plukt.

Interesse in onze aanpak?

Contacteer ons

Wil je deel uitmaken van ons team?