Mijn traject naar het PSM III / PSM 3 Certificaat

PSM III gecertificeerde Jeroen Nollet
auteur

Jeroen Nollet

gepubliceerd

04/08/2021

DelenReading Time: 7 minutes

De PSM III certificering van scrum.org wordt gezien als de hoogste vorm van certificering voor Scrum Masters. Wereldwijd zijn er – op moment van schrijven – nog geen 1.000 Scrum Masters die dit certificaat op zak hebben. 

Het examen is zo moeilijk omdat het bestaat uit 30 vragen waarvan het merendeel van de antwoorden ‘open’ zijn. Je moet ze dus volledig zelf uitschrijven in plaats van het juiste antwoord aan te vinken zoals bij PSM I en PSM II. Als dat nog niet moeilijk genoeg is, heb je hier slechts twee en een half uur tijd voor.

De vragen zijn ook niet meer strikt theoretisch maar focussen zich op het toepassen van de theorie in de praktijk. Scrum.org vraagt hier regelmatig om eigen ervaringen te gebruiken in jouw antwoorden om aan te tonen dat je bewust bezig bent met het koppelen van de theorie aan de praktijk. 

Zelf verdiep ik me nu vijf jaar in de rol van Agile Scrum Master terwijl ik voorheen Java ontwikkelaar was. Tijdens de lockdown van 2020 voelde ik de nood om mijn theoretische kennis van het Scrum framework aan te scherpen en besliste ik om me opnieuw te verdiepen in de PSM I materie. 

Na PSM I kreeg ik de smaak te pakken en ging ik verder met PSM II. Vervolgens was de drang heel erg groot om ook een kans te wagen voor PSM III. Ik wilde die ‘medaille’ natuurlijk maar al te graag toevoegen aan mijn professionele palmares. Ik dacht voldoende praktijkervaring en theoretische kennis te hebben dus eigenlijk stond niets me nog in de weg om mijn kans te wagen. Codrigo, mijn werkgever, gaf me de extra vertrouwensboost om me volledig te concentreren op het behalen van dit felbegeerde certificaat.

In februari 2021 waagde ik me een eerste keer aan het examen, maar slaagde er jammer genoeg niet in om die poging te verzilveren. Mijn antwoorden waren te lang, waardoor ik niet alle vragen binnen de tijdslimiet van (toen nog) twee uur kon beantwoorden. 

Ik besliste daarop om me verder te verdiepen in Scrum en hoe de Scrum Master zijn rol vervult binnen het framework. Met die extra kennis hoopte ik om bij een volgende poging korter, maar toch volledig te kunnen antwoorden. Eind mei vond ik dat de tijd rijp was om een nieuwe poging te ondernemen. Als bonus had scrum.org beslist om de examentijd te verlengen van twee naar twee en een half uur. Dit naar aanleiding van de vernieuwde Scrum Guide in november 2020.

Begin juni kreeg ik het verlossende mailtje dat ik geslaagd was voor mijn PSM III examen! Ik was hier natuurlijk heel blij mee en met dit artikel wil ik iedereen die ook interesse heeft om dit traject te bewandelen wat handvaten geven om er zelf mee aan de slag te gaan.
Hieronder probeer ik samen te vatten welke stappen ik ondernomen heb om mezelf voor te bereiden op het PSM III examen.

PSM III certificering

Onderzoekend leren

Alles begint natuurlijk met het lezen van de Scrum Guide. Maar hier stopt het niet: probeer hem ook eens te interpreteren en te kijken hoe alle Scrum Events en Artifacts terug te koppelen zijn aan de Scrum Values en het Inspect & Adapt principe. 

Zoek ook enkele boeken op waarvan je denkt dat ze je zullen helpen op jouw pad. Ik heb veel gehad aan Scrum, A pocket guidevan Gunther Verheyen en Mastering Professional Scrum van Stephanie Ockerman en Simon Reindl. Beide boeken geven op een praktische manier inzichten in de verschilende aspecten van het framework, de Scrum Events, Artifacts en Accountabilities. 

Verder heb ik me ook toegelegd op het volgen van andere ‘Scrumfluencers’ (Gunther Verheyen, Maarten Dalmijn en Agile for Humans) op diverse Social Media kanalen (Youtube, Medium & LinkedIn).

Tot slot moet je zeker en vast het ‘Scrum Master Learning Path’ gelezen hebben op Scrum.org. Deze blogs geven een inkijk in hoe men binnen Scrum.org denkt over Scrum en de rol van de Scrum Master. 

Tijdens deze marathon van ‘continuous learning’ kom je regelmatig dezelfde boodschappen tegen. Na een tijdje ga je automatisch wat sneller diagonaal door de tekst omdat je denkt alles al te weten. Volgens mij is het echter de kunst om te zoeken naar wat er heel vaak terug komt en om dan te bepalen: waarom? 

Vraag jezelf af: allicht is dit iets belangrijk, maar waarom? Hoe is dit onderwerp gekoppeld aan de rest van het framework? Welke ‘Accountabilities’ spreken ze aan, welke Scrum Values worden aangeroepen, wat met Inspect & Adapt?

Als je de leerstof met deze bril benadert, zal je zien dat het minder studeren is, maar meer onderzoeken. Je zal gegarandeerd regelmatig een aha-momentje ervaren!

Twee van de veel gelezen boeken op weg naar mijn PSM III certificaat.

PSM III als eindstadium van een certificeringstraject

Zelf vond ik het niet logisch om als Scrum Master enkel voor PSM I, II en III te gaan. Jouw verantwoordelijkheid als Agile Scrum Master gaat verder dan enkel het ‘coachen’ van een team in hun Scrum-ervaringen

Dagdagelijks kom je in contact met jouw Product Owner en de Developers. Maar evenzeer zal je regelmatig in contact komen met management-profielen. Je zal moeten rapporteren aan de hand van bepaalde cijfers. Tegenwoordig kom je ook vaak in grote  omgevingen terecht waarin men beslist heeft om Scrum op te schalen.  

Vandaar de keuze om eerst alle andere certificeringen te behalen alvorens een kans te wagen op PSM III. Dit bood me de gelegenheid om te leren hoe ik als Scrum Master een invloed kan uitoefenen op de verschillende belanghebbenden in een organisatie. 

Elk profiel heeft een ander interessegebied, maar ze zijn allemaal verbonden aan elkaar via het framework. Iedereen heeft baat bij een successvol Agile Scrum Team, maar tegelijk moet je iedereen ook op een andere manier benaderen om effectief te zijn in jouw coaching. 

Pas na het halen van PSM I, PSPO I, PSD I, PAL, SPS, PSK, PAL-EBM, PSM II, PSPO II en PSU overwoog ik om een poging op PSM III te ondernemen

Gepokt en gemazeld in Scrum projecten

Ervaring bereik je pas na jarenlang ‘veldwerk’. Het is net deze praktijkkennis die bevraagd wordt tijdens het PSM III examen. Daarom dat ik met vrij grote zekerheid kan stellen dat je het certificaat niet binnenrijft na een eerste Scrum project.  

In de inleiding vertelde ik dat ik ondertussen vijf jaar bezig ben als Scrum Master en vijf verschillende projecten achter de rug heb. Ik had dus het gevoel over voldoende ervaring te beschikken. Alleen was ik niet goed op de hoogte dat ik praktijkvoorbeelden moest kunnen aanleveren en heb ik kostbare tijd verloren tijdens mijn eerste poging. 

Je hebt dus verschillende ervaringen met Scrum-implementaties nodig om jezelf een spiegel voor te houden en om te evalueren waar het goed ging, maar ook waar het minder goed ging (en voornamelijk: waarom dan?). 

Stel dat je al enkele projecten op de teller hebt staan, denk dan voor jezelf even na wat jouw sterke en zwakke punten waren op die projecten. Wat ging er goed, terwijl dit elders juist niet zo goed ging, waarom? Hoe heb je bepaalde situaties aangepakt als Scrum Master? Heb je hiervoor beroep gedaan op de Scrum Values, de theorie in de Scrum Guide of zelfs het Inspect & Adapt principe?

Ontdek Scrum op een dieper niveau

Ik heb deze paragraaf met opzet als laatste bewaard omdat ik lang geen voorstander was van het volgen van ‘weer eens’ een Scrum training. Maar na mijn eerste poging tot PSM III had ik het gevoel dat ik misschien toch wat begeleiding nodig had. 

In de dagen na het ontvangen van mijn resultaat voelde ik me plots heel erg onzeker: het voelde aan als falen. Codrigo had me steevast gesteund in het behalen van mijn certificeringen, maar ik voelde me schuldig dat ik deze poging, ter waarde van $500, niet kon verzilveren. 

Gelukkig bleef Codrigo achter me staan; Luca, mijn leidinggevende, adviseerde me om toch eens een tweedaagse Professional Scrum Master training te volgen. Zo gezegd, zo gedaan: Gunther Verheyen had een PSM Training op de planning staan en er was nog plaats! 

De training was een hele verademing en gaf me nieuwe moed om het Scrum framework verder (en dieper) te bekijken. Gunther wist, aan de hand van interactieve voorbeelden, een hele resem subtiele details aan te reiken om te groeien als Scrum Master. Door het beperkt (digitaal) publiek werden er regelmatig interessante discussies gevoerd die Gunther faciliteerde. 

Na de training stuurde hij zijn gebruikte lesmateriaal digitaal door, als naslagwerk. Hierin stond nog extra informatie, zoals slides die we niet bekeken hadden en boeken die hij interessant vond om te lezen als Scrum Master. 

In de nasleep van deze training gaf Gunther aan dat hij snel een nieuwe training zou starten. Deze halfdaagse training zou zich toespitsen op de waarde van de Scrum Values. Ik twijfelde geen seconde en van zodra de inschrijvingen openden registreerde ik me.

Deze training was van een heel ander kaliber dan de ‘traditionele’ Scrum Master training. Je kan natuurlijk geen waarden en normen aanleren, toch? Gedurende deze halve dag gidste Gunther ons door de verschillende Scrum Values: Courage, Commitment, Focus, Openness & Respect

Hij liet ons in kleine groepjes discussiëren over de verschillende Scrum Values en hoe die te interpreteren in bepaalde situaties. Op deze manier leerde ik ook het standpunt van anderen begrijpen, wat me dan een bredere kijk gaf op het geheel en me leerde dat ik vaak verder moet kijken dan enkel naar mezelf. 

Kort samengevat: deze trainingen hebben me vooral geleerd om steeds rekening te houden met andere meningen en verder te kijken dan mijn neus lang is. Scrum valt of staat door een goede samenwerking. Open staan voor andere ideeën en luisteren naar andere meningen zijn daar een heel belangrijk aspect van. Als Scrum Master is het namelijk niet de bedoeling om zelf alle antwoorden aan te reiken, maar om het Scrum Team zelf naar het antwoord te laten zoeken.  

Conclusie

Het vergt dus zeker wat moed en doorzettingsvermogen om te slagen voor het PSM III examen, maar persoonlijk vond ik dit meer dan waard! Door heel dit traject te doorlopen zie ik nu dat de PSM III ‘trofee’ eigenlijk nog maar het begin van de reis is. Doorheen deze trip zal je merken dat er veel meer achter Scrum zit dan enkel de tekst van de Scrum Guide en dat er nog zoveel meer te ontdekken valt! 

Misschien was de grootste leerschool voor mij zelfs het feit dat ik niet van de eerste keer geslaagd was op de test. Het opende mijn ogen: ik moest op een andere manier naar Scrum kijken. Nog werk aan de winkel dus. Door de constructieve feedback die ik van scrum.org kreeg kon ik me focussen op mijn werkpunten. 

Dankzij de steun van Codrigo ben ik blijven doorzetten om me toch klaar te stomen voor die tweede poging, die dan uiteindelijk de doorslag gaf. Ik voel me nu zelfzekerder om de theorie achter Scrum ook aan anderen uit te leggen. Daarom zal ik binnenkort starten met het faciliteren van enkele ‘Scrum Fundamentals’ cursussen voor mijn collega’s. Ik hoop hen hiermee warm te kunnen maken om hun kennis van het Scrum framework verder uit te breiden. 
Twijfel jij nog om te starten aan jouw PSM III traject? Niet doen! Als je specifieke vragen hebt, mag je me steeds contacteren via LinkedIn. Ik help je graag verder!

Interesse in onze aanpak?

Contacteer ons

Wil je deel uitmaken van ons team?