NLP, de toekomst van requirement gathering binnen digitale projecten

Luca writing blog
auteur

Luca Filippone

gepubliceerd

27/07/2022

DelenReading Time: 3 minutes

Softwareontwikkeling is een van de meest veeleisende en veranderlijke sectoren binnen de IT.
Analisten moeten vaak op de tippen van hun tenen lopen, zeker als ze voor het project in tijdnood komen en er harde deadlines zijn. NLP zou wel eens een redder in nood kunnen zijn voor teamleden in een project.

Het biedt een snelle en effectieve manier om requirements te analyseren, te organiseren in een werkbare hiërarchie en vervolgens onderling te linken. Dankzij NLP hebben ontwikkelaars meer tijd vrij om werk van hoge kwaliteit op te leveren, omdat de requirements functioneel beter/duidelijker in elkaar zitten.

Wat is NLP en hoe werkt het?

NLP is een acroniem voor Natural Language Processing en is een tak binnen de artificiële intelligentie die computers in staat stelt om menselijke taal te interpreteren.
NLP zorgt ervoor dat computers taal ‘begrijpen’, inclusief het doel van de boodschap en de emotie van de spreker of schrijver. Maar voordat je zelf met NLP aan de slag kan gaan, moet je eerst de functioneel analisten aan het werk zetten. En nadat zij de vereisten hebben verzameld, moeten ze nog in een vorm geschreven worden die NLP kan interpreteren.

Natural Language Processing diagram

Hoe biedt NLP ondersteuning bij het verzamelen van requirements?

De eerste stap is het structureren van gegevens, zodat NLP er verder mee aan de slag kan gaan.
Zo kunnen ze op een manier worden weergegeven die computers kunnen begrijpen en gemakkelijker kunnen analyseren.
In theorie betekent dat het volgende: als een functioneel analist de vereisten via hyperlinks in groepen en subgroepen organiseren, zou de AI in staat moeten zijn om een hiërarchische boom van requirements te creëren.
Dat doet hij door de onderlinge relatie tussen alle requirements te lezen en te begrijpen.
Het zou dus niet langer nodig zijn om de vereisten manueel te organiseren en te koppelen in een hiërarchie.

Hoe zou NLP de samenwerking kunnen verbeteren?

In een perfecte wereld zou AI in staat moeten zijn om voor elke requirement een deliverable te produceren die stakeholders precies vertelt wat er ontbreekt of moet worden veranderd binnen een bepaalde set van requirements. Dat zou hen ook in staat stellen om te zien hoe wijzigingen in een requirement invloed hebben op andere requirements en dus de hiërarchie beïnvloeden. Als die wijzigingen kunnen worden voorspeld, zou er meer planning en samenwerking met stakeholders mogelijk zijn, wat uiteindelijk leidt tot een product van hogere kwaliteit. Daarnaast maakt dit het ontwikkelingsproces een pak gemakkelijker. Omdat de impact mapping snel duidelijk wordt, kun je risico’s mitigeren.

Hoe is NLP nuttig voor ontwikkelaars en architecten?

NLP zorgt ervoor dat ontwikkelaars en architecten hun oplossingsproces een stuk gemakkelijker kunnen structureren. Ontwikkelaars krijgen toegang tot een gestructureerde hiërarchie van requirements die onderling zijn gelinkt. Daardoor kunnen ze zich concentreren op dat deel van het project dat op dat moment voor hen relevant is, wat hen heel wat tijd en energie bespaart. Bovendien verschaft NLP de ontwikkelaars informatie over gaps in de requirements. Gaps worden sneller duidelijk, waardoor de ontwikkelaars hun inspanningen eerst daarop kunnen focussen. Struikelblokken kunnen geëlimineerd worden nog voordat ze opduiken, wat de efficiëntie verhoogt

Waar staan we vandaag met NLP?

Hoewel NLP zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium bevindt, is het veelbelovend en zou het een zeer nuttig instrument kunnen worden voor analisten, projectmanagers en ontwikkelaars.
Het is zeker interessant om NLP de komende jaren in de gaten te houden om te zien hoe het evolueert en welke praktische toepassingen eruit voortvloeien.

Heb je zelf nog vragen of opmerkingen over deze inzichten? Deel ze dan gerust met ons, we zijn alvast benieuwd!

Interesse in onze aanpak?

Contacteer ons

Wil je deel uitmaken van ons team?