Value Stream Mapping: efficiëntie in het kwadraat

Value Stream Mapping bij Codrigo
auteur

Luca Filippone

gepubliceerd

26/04/2021

DelenReading Time: 2 minutes

Als Project Manager ben je vaak kop van jut wanneer een project helemaal in de soep dreigt te lopen. Ligt dat aan de Project Manager? Soms. Maar in 95% van de gevallen schort er al heel wat aan het softwareproject, nog vooraleer een Project Manager zijn of haar intrede doet

Hoe dan? In de meeste gevallen staat er al een deadline op de oplevering van een softwareproject. Bovendien is de scope van het project niet voldoende gedefinieerd waardoor het als Project Manager moeilijk wordt om aan de verwachtingen tegemoet te komen. Als de vereisten voor interpretatie vatbaar zijn, dan kan je er zeker van zijn.

We waren al ontelbare keren getuigen van een project dat in de beginfase schijnbaar vlot verloopt. Analisten en ontwikkelaars hebben de handen vol, testers valideren de features aan de lopende band. Totdat de deadline nadert. En er bijgebeend moet worden. 

De ketel begint te fluiten en Project Managers trekken aan de alarmbel omdat de deadline in het gedrang komt. Frustraties, paniekvoetbal en vingerwijzen. Sh*t hit the fan.

We hebben nood aan extra ontwikkelaars zodat we sneller en meer kunnen opleveren”, wordt er geconcludeerd. Maar ligt de oplossing in extra resources? Of in procesoptimalisatie?

Stilstaan is achteruitgaan

We zien dat Project Managers vaak focussen op het meten van ontwikkelingssnelheid. Op die manier creëer je, volgens ons, automatisch een blinde vlek die het software delivery proces meestal niet ten goede komt.

Wij vonden het tijd om te meten hoe lang iets niet gebeurt in plaats van wél. En van die cijfers viel onze mond telkens opnieuw open.

We gingen aan de slag met Value Stream Mapping, een methode vanuit Lean Manufacturing. Deze techniek laat ons toe om software delivery tracks, bottlenecks en value te analyseren en te visualiseren. Het belangrijkste inzicht dat wij onttrekken uit deze oefening? Waar kampen we met efficiëntieverlies? Waar zitten de pijnpunten in een project?

Hieronder tonen we je aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk hoe zo’n Value Stream Mapping er uitziet: 

Groen = Gemiddelde ‘actieve’ tijd oftewel werktijd.
Rood = Gemiddelde ‘passieve’ tijd oftewel tijd waarin er niet gewerkt wordt aan een taak.

Voorbeeld Value Stream Mapping
Voorbeeld van een Value Stream Mapping
  • Totale tijd van vraag tot oplevering: 29,5 dagen
  • Effectief gewerkte tijd: 8,5 dagen
  • Tijd in stilstand (=verloren tijd): 21 dagen
  • Efficiëntie (gewerkte tijd/totale tijd): 29%

Cijfers waarvan je steil achterover valt, niet waar?

Wij alleszins wel. Het toont ook aan dat extra ontwikkelaars niét het redmiddel zijn in soortgelijke projecten. Wat haalt het immers uit? De tijd wordt verloren door het ‘nietsdoen’ en niet aan het aantal resources dat op dat moment werkt aan het project. Ons advies luidt: streef naar meer efficiëntie vanaf dag 1. Op die manier haal je daadwerkelijk het onderste uit de kan zonder mensen én budget op te branden. 

Herken je jouw project hierin? Wij zitten graag samen om de schwung er weer in te krijgen en het probleem bij de wortel aan te pakken.

Interesse in onze aanpak?

Contacteer ons

Wil je deel uitmaken van ons team?