Thalys klaargestoomd voor de digitale toekomst

services

Middleware-ontwikkeling, Agile Project Management, Integratie-architectuur, Change Management

in samenwerking met

Bewire, Dots & Arrows

Reading Time: 4 minutes

Thalys-Platform-as-a-Service maakt het reizigers én personeel gemakkelijk

Wie kent de rode Thalys-treinen niet? In 1,5 uur van Brussel naar Parijs reizen, is door de hogesnelheidstrein een gewone zaak geworden. Om ook relevant te blijven in de toekomst, zette Thalys een groot digitaliseringsproject op: Thalys-Platform-as-a-Service, ofwel ThaPaas.

Daarmee willen ze tegemoetkomen aan de verwachtingen van de hedendaagse reiziger én hun positie als marktleider verstevigen.

Het ThaPaas-project is een typisch voorbeeld van middleware – het verbindt verschillende backend- en frontend-systemen via een grootschalig en modern integratieplatform. Zo ontsluit Thalys haar data wat de hele organisatie toelaat om te innoveren.

Het gevolg? Ingrijpende verbeteringen voor reizigers, treinbestuurders, stationschefs en treinmanagers.

Reizigers

Reizigers kunnen een ticket boeken via de app of website. Dat wordt geleverd met een barcode die de conducteur scant met een mobiel toestel. Printen is niet meer nodig.

Het volledige ticketproces gebeurt via ThaPaas. Ook de betaling wordt in realtime geregistreerd en doorgestuurd naar de verschillende backend-systemen.

Bovendien kunnen reizigers in de app deelnemen aan het loyalty-programma. ThaPaas houdt bij hoeveel miles ze hebben verzameld en tegen welke geschenken ze die kunnen inruilen.

Stationschefs

De frontend-app ‘Start on Time’ werd ontwikkeld voor de stationschefs. ThaPaas voorziet de toepassing van alle relevante data op de dag van vertrek. Daardoor weten chefs perfect welke treinen er die dag rijden, waar ze naartoe gaan en hoeveel passagiers onderweg in- en uitstappen.

Het systeem houdt hen ook voortdurend up-to-date over de juiste perronnummers en eventuele vertragingen.

Treinmanagers

Is de trein klaar voor vertrek? ThaPaas verzamelt data en stuurt die door naar de ‘Cockpit Client’-app. Een specifieke tool voor treinmanagers waarin ze de gegevens van de nieuwe passagiers kunnen bekijken. Zijn er mindervaliden, groepen kinderen of vips? De treinmanager krijgt het allemaal te zien en kan er rekening mee houden.

Treinbestuurders

Ook treinbestuurders hebben een specifieke app die gevoed wordt met data uit ThaPaas: de ‘Fiche Train’. Die geeft hen een overzicht van de route: van maximumsnelheden tot eventuele werkzaamheden. De app staat via ThaPaas ook in contact met de app van de treinmanagers, waardoor informatie snel wordt gedeeld.

De oplevering van ThaPaas is een verhaal van vele interne en externe partijen, stakeholders en ontwikkelaars. En dat bijeengehouden door 1 spilfiguur: Codrigo’s agile projectmanager.

De experten van Codrigo maken overduidelijk deel uit van een hecht team. Ze lijken moeiteloos hoogwaardig en consistent werk op te leveren in een dynamische werkomgeving zoals de onze.

— E. Cuvelier, CIO THALYS

Uitdagingen

Met een project van deze grootte is een goede opvolging cruciaal. Onze projectmanager stond voor 3 grote uitdagingen.

1. Afhankelijkheden tussen verschillende systemen

De kracht van ThaPaas is dat het verschillende systemen met elkaar laat praten – wat een een complex ontwikkelingstraject impliceert. Zeker gezien het werk van verschillende externe partners op elkaar moet aansluiten.

Om het spoor niet bijster te geraken, hielden we zicht op de sprints van de andere teams. Zo konden we tijd voorzien voor ondersteuning en herwerkingen.

2. Een Minimum Viable Product (MVP) was niet van toepassing

Bij een integratieproject als ThaPaas, is er geen ruimte voor een MVP. Aan alle requirements moest worden voldaan, anders konden de verschillende systemen niet met elkaar communiceren.

3. Planning, planning, planning

Net zoals bij vastgoed ‘locatie’ de belangrijkste factor is, is dat bij projectmanagement ‘planning’.

Zo waren wij al aan het bouwen terwijl de backend-ontwikkeling nog niet afgerond was. Ook wisten we dat er nog frontend-ontwikkeling zou gebeuren in een later stadium – met herwerkingen of zelfs nieuwe requirements tot gevolg.

De oplossing? Een flexibele planning, waarbij we op voorhand rekening hielden met mogelijke wijzigingen aan componenten.

“Onze agile projectmanagers zijn de experts bij uitstek om complexe opleveringen in goede banen te leiden. Door veel en open te communiceren, flexibel te plannen én meteen kwaliteit te leveren, konden we dit project succesvol afronden. Een knap staaltje teamwork van Codrigo en het Bewire-ecosysteem.”

— L. Filippone, Managing Partner Codrigo

Agile projectmanagement hield het project op de rails

Doorslaggevend was de open communicatie met de interne en externe stakeholders. We bleven op de hoogte van de sprintdoelen en opleveringen binnen andere teams, en konden zo een retroactieve planning maken met realistische deadlines.

Daarbij hielden we rekening met de risico’s en afhankelijkheden – bepaalde vertragingen zijn nu eenmaal onvermijdelijk. Maar door genoeg buffer te voorzien in de planning werden die vlot opgevangen.

Om snel bij te sturen, waren korte feedbackloops nuttig. Dat liet toe om snel onderdelen te valideren. Zo voorkwamen we later in traject problemen en kostbare herwerkingen.

Codrigo’s expertise in het leiden van complexe ontwikkelingstrajecten had tot resultaat dat ThaPaas op tijd werd opgeleverd – met een tevreden klant tot gevolg.

Delen